Kuka kuntaa kuljettaa?

Maaliskuun 17. päivänä Pelkosenniemen kunnassa aloitti uusi kunnanjohtaja, Mikko Merikanto. Hän on 48-vuotias ja syntyisin Taivalkoskelta, pienestä kunnasta siis. Elämä on kuitenkin pyöräyttänyt Mikkoa vähän siellä täällä, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän opiskeli oikeustieteellisessä Helsingissä. Piipahti lakimiehenä Talvivaarassa. Teki uraa pokerin parissa ensin Maltalla ja sitten Lontoossa. Viimeisenä työnään hän toimi rakennusalan startupin johtotehtävissä Oulussa. Väitöskirjaa Mikko tekee Helsingin yliopistoon liittyen lohkoketjuihin. Hän on kuitenkin päättänyt laittaa projektin hyllylle, ainakin vähäksi aikaa, kun hänen lapsuudenunelmansa kunnanjohtajan työstä pienessä kunnassa toteutui, ehkä vähän yllättäen.

Mekki Merkanto saapui Pelkosenniemelle Oulusta

Mutta mitä ihmettä kunnanjohtaja tekee? Kenen käskystä? Ja keiden kanssa?

Kunnanjohtaja on oikeastaan kuntalaisten äänitorvi, sillä asukkaat valitsevat kunnanvaltuuston, joka puolestaan valitsee kunnanjohtajan. Pelkosenniemellä Mikko Merikannon valitsi valtuusto noin kolmenkymmenen hakijan joukosta. Prosessi oli moniportainen. Kuusi hakijaa sai papereiden perusteella ennakkotehtävän, jonka perusteella kolme heistä valittiin sekä henkilökohtaiseen että yhteiseen haastatteluun.

– Mikon valinta oli varsin yksimielinen, kertoo Pelkosenniemen kunnanvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Kati Nenonen.

Kunnanjohtaja toimii siis kunnanvaltuuston valtuuttamana, mutta hänen esimiehensä on kunnanhallituksen puheenjohtaja. Kunnanhallituksen on valinnut myös valtuusto eli loppupeleissä kuntalaiset itse. Ensimmäinen kunnanjohtajan kolmesta merkittävästä yhteistyötahosta onkin luottamusmiehet. Kuntaa johtavan henkilön tulee nauttia sananmukaisesti heidän luottamustaan. Muuten voi käydä huonosti, kuten Pelkosenniemellä ja muuallakin Lapissa hyvin tiedetään.

Toinen porukka, josta kunnanjohtajan työ olennaisesti riippuu, ovat kunnan virkamiehet. Kunnanjohtaja on heidän esihenkilönsä. Yhdessä nämä ihmiset vastaavat kunnan operatiivisesta toiminnasta. Pelkosenniemen kunnanjohtajalla suorina alaisina toimivat kunnan toimialajohtajat, joiden alla sitten on muu kunnan työntekijäporukka. – Minä olen keskusteleva ja alaisiini luottava esimies, Mikko Merikanto sanoo. – Haluan johtaa esimerkillä ja ylläpitää matalan hierarkian mallia.

Kolmas merkittävä taho, johon kunnanjohtajan tulee pitää yhteyttä, on kunnan elinkeinoelämä. Kunnanvaltuusto luo Pelkosenniemelle elinkeinostrategian, jonka äänitorvena ja operatiivisena toimeenpanijana kunnanjohtaja toimii yhdessä kunnan elinvoimajohtajan kanssa. Pyhän kannalta tämä merkitsee tietysti tiivistä yhteydenpitoa uuden kunnanjohtajan taholta.

Neljäs merkittävä taho ovat tietysti kuntalaiset itse. – Pyrin edistämään heistä ihan jokaisen hyvinvointia, Mikko Merikanto vakuuttaa. – Vaikka aivan selvää toki on, että kompromisseja täytyy matkalla jokaisen tehdä.

Kunnanjohtaja on loppupeleissä kuntalaisten valitsema toimija

Mikko Merikanto on käynyt Pelkosenniemellä ennen kunnanjohtajaksi tuloaan vain kerran, viime kesänä Pyhällä. Hän piti kovasti näkemästään.

– Minä kasvoin monilapsisessa perheessä pienessä Taivalkosken kunnassa ja kotonamme puhuttiin paljon yhteiskunnallisia asioita, Mikko kertoo. – Jo lapsena ajattelin, että kylläpä tuon kunnanjohtajan työn täytyy olla mahtavaa hommaa. Niinpä päätin hakea, kun Pelkosenniemellä tuli pesti auki. Vähänhän tämä jännittää, ainakin näin alkuun.

Mikko Merikanto muutti Pelkosenniemelle viikkoa ennen kunnanjohtajan työn aloitusta. Hän asettui itsekseen pieneen taloon Luiron kylässä. Nykyinen kumppani jäi työnsä takia Ouluun. – Ihan kuin kotona olisi, Mikko sanoo hymyillen, kun hän kuvaa peltomaisemaa ikkunansa takana.

– Lappi merkitsee minulle kolmea tärkeää asiaa, Mikko jatkaa. Ne ovat luonto, liike ja ruoka. Tykkään kokata ja olen aina liikkunut paljon. Nuorena pelasin koripalloa ja laskettelin. Nyt liikun enimmäkseen ulkona. Kesällä pyöräilen ja päiväretkeilen. Talvella lumilautailen. Haaveilen, että saisin jonain päivänä kokeiltua vapaalaskua, johon Pyhällä on hyvät mahdollisuudet. Myös avantoa olisi kylillä mukava päästä joskus testaamaan.

Mikko Merikanto harrastaa lumilautailua ja toivoo pääsevänsä joskus vapaalaskemaan

– Pidän kunnan brändin rakentamista yhtenä kunnanjohtajan tärkeimmistä tehtävistä, sillä se vaikuttaa nykyään ratkaisevasti kunnan houkuttavuuteen niin asumisen, yritystoiminnan kuin matkailunkin kannalta, Mikko Merikanto kertoo tulevasta työstään. Hän onkin hiljattain avannut Pelkosenniemen kunnanjohtajan roolia kuvaavan Instagram-tilin @merikantomikko, jota jokainen voi vapaasti seurata.

Pyhän roolia osana Pelkosenniemen kuntaa Mikko pitää tärkeänä. – Koen, että kunnanjohtajana minun tehtäväni on viestiä selkeästi, kuinka kunta, eli siis me kaikki yhdessä, hyödymme Pyhän menestyksestä. Mutta tärkeää on yhtälailla pitää huolta kunnan muiden kylien menestyksestä.

– Viestintä onkin aivan olennainen osa uutta työtäni, Mikko Merikanto vielä tiivistää.

.